Thursday, September 19, 2013

ASSALAMUALAIKUM JORN ! APA CERITA CORENG ?


Sudah lama tak berkunjung ke rumah Jorn di Jalan Tinggi Seksyen 8 Shah Alam, maka aku mengambil kesempatan ruang untuk berkunjung dan bertanya kabar pada Jorn. Mungkin tidak ramai yang tahu siapa Jorn, kerana nama panggilan Jorn itu hanya pada teman-teman rapat yang mengenalinya. Fauzulyusri Sulaiman, itulah nama sebenar kepada Jorn, pasti di kalangan artis, kurator, pengkritik, kolektor dan peminat seni cukup mengenali nama ini. Tujuan saya berkunjung ke rumah Jorn pada 26 Mac 2013 bukan sekadar untuk bertanya khabar tetapi melebihi dari itu untuk mencungkil pameran solo terbaru beliau “CORENG” yang diadakan di Gallery Taksu. Ikuti wanwancara saya (ali- nama panggilan teman-teman semasa menuntut di ITM) bersama Fauzulyusri (Jorn) secara tidak formal di rumahnya.

Ali :                 Assalamualaikum Jorn.
Jorn:               walaikumsalam ali, hang mai dari mana ni?
Ali:                  dari ofis la jorn, hang dah makan ke?
Jorn:               dah, baru settle
Ali:                  haaaa..ingatkan hang tengah makan. Sibuk ke jorn?.. Oooooooo, banyaknya work jorn?
Jorn:              hahaa…aku mana boleh duduk diam ali, hang bukan tak tau
Ali:                 tu la pasal…. Hahh! work yang ini termasuk corenganlah ni?
Jorn:              taklah, tak masuk pun...sorry lah ali, berselerak studio aku ni, dengan sculpturenya pula (rujuk gambar 1)
Ali:                 mana?, yang ni ke?, ni masuk pameran sekali ni?
Jorn:              masuk…, tapi untuk ini jela..tapi aku tak sure nak panggil apa, nak panggil sculpture ke..errr..relief sculpture ke…eh, kau jangan rekod lagi ali (melarang aku merekodkan perbualan).
Ali:                 tak apa jorn, biarlah, kita sembang – sembang je, tak apa, mana boleh formal sangat, kalau formal tak syoklah, kena la borak – borak macam ini baru best..hahahahaha.
Jorn:              kau nak air apa ali?
Ali:                 air kosong je jorn,  air sejuk.
Jorn:              jap, aku buat
(Selang 3 minit kemudian)
Ali:                 macam mana hang boleh terfikir nak buat macam ini jorn ? (merujuk kepada karya sculpture tadi)
Jorn:              ni aku fikir macam ni ali, biar  nampak media lain sikit dalam show ni…err So bila aku fikir – fikir keluar la idea macam ni
Ali:                 apa kelainan jorn, kelainan kali ini, tentang corengan ni?, berbanding play, guris dan lain-lain jorn.
Jorn:              coreng lah ali, dia tak ada “ngan”, coreng aje, hhahaha.
Ali:                 hahahaah…
Jorn:              hang nak tanya apa lagi ali, hang dah tahu banyak dah ni, tak payah tanya aku lah, balik tulis je
Ali:                 eh! aku tak tahu, aku tak tahu jorn..hahaha (sengaja buat tak tahu supaya jorn boleh bercerita lagi)
Jorn:               kau tak tahu apa lagi?,  tulis balik je…tulis la…. kita dah sembang dua kan, macam lah tak pernah datang…hahaha, tapi bolehla kalau hang nak interview guk. macam ni ali…errr..selepas guris…tahun lepas aku tak ada show, so aku buat awal – awal , dia punya stage dahulu, lepas tu aku rasa macam tak menjadi la, dengan komen yang negatif masa itu…jadi aku buat lagi, buat…buat sampai proses aku rasa series ini series yang memang memenatkan aku habis…betul ali !...aku tak rasa penat macam ini sebelum ini, kali ni aku rasa penat habis! Sampai aku demam tiga minggu…tengah – tengah buat work, aku demam tiga minggu, sampai aku terfikir apa nak jadi dengan aku…kali ini aku bagi sepenuhnya dekat painting ni, memang aku dah all out, aku rasa aku buat kali ini…kalau di compare kan dengan yang sebelum – belum ini la…emmm..aku rasa memang yang ini aku all out betul – betul.
Ali:                  tapi kali ini work memang nampak painting betul.
Jorn:               haaaaaa… memang painting ali,betu ali, macam seorang kolektor itu, semalam dia datang dia cakap dia tak nampak aku punya budak – budak kali ini…maksudnya  dalam painting ini. Memang nampak painting la, hang pun cakap benda yang sama…Ooooooo, maksud dia benda ini mula-mula aku tak perasan sangat, bila dah siap, respon sikit – sikit, hang pun cakap benda yang sama… jadi muktamad la tu, painting la tu…haha
Ali:                  macam mana hang boleh dapat perkataan coreng tu jorn?, macam mana hang boleh terfikir coreng pula?
Jorn:               so far aku guna satu perkataan (terma) semua dalam pameran aku sebelum ni, so aku maintain benda itu sahaja. Macam nak pecah kepala cari perkataan itu…aaa…aku buka macam – macam kamus, kena cari, lepas tu check dengan member…Sampai tidur terbayang – bayang apa tema nak bagi…betul ali…. orang tengok series aku sebelum ini, aku memang formalistik, direction aku memang formalistik, dalam siri ground kat situ aku fokus texture, dekat guris pula  line, tapi kali ini dalam kepala aku colour, line, gesture,…itu yang aku pegang benda itu, dari situ aku develop…aku formalistik dulu, kemudian pergi ke content..semua aku dapat masa tengah buat…jadi aku cuba kaitkan sekali, itu yang pecah kepala nak cari title yang mana aku nak benda itu boleh relate sekali.
Ali:                  ok, kalau cakap tentang coreng ..errr…itukan banyak isu berkaitan tentang teknikal kan, coreng benda yang kita buat, kita lakukan atas canvaskan?,  coreng kan?….So, ada perkaitan atau tidak ada perkaitan dengan maksud coreng itu sendiri?,boleh kau jelaskan
Jorn:               ada!, hang ingat aku main – main ke ali?, Aku serius buat work ni.
Ali:                  aku tahu, hang la artist paling serius buat work kat Malaysia ini..hahaha
Jorn:               aku senyum pun sekali sekala je ali…masa buat painting la. Ok, coreng satu…coreng, benda coreng, benda yang tak bersih, benda yang hang bercoreng…dan kalau hang perasan siri ini aku banyak lukiskan muka, maksud muka ni, aku nak muka dia yang bercoreng bukan muka dia yang clean, bersih apa semua…benda yang bercoreng la, itu aku punya key word aku…errr..ok ali, maksudnya bila benda yang aku buat, bila nampak sempurna, itu bukan coreng la…so, aku nak kena kacau dengan colour, benda yang bercoreng, benda yang gesture, benda yang spontan, benda yang scratch, semuanya sebab nak musnahkan dia punya perfect itu…
Ali:                 Oooooo, jadi apa perkaitannya pula dengan muka-muka yang kau coreng tu Jorn?
Jorn:               maksudnya macam ni ali, secara tersiratnya kita ini tak bersih ali... ini tentang kehidupan ali,  maksud dia ada yang terpalit dengan arang, tercoreng dengan benda negatif…semuanya, sebenarnya aku respon dekat dengan aku, daripada kawan – kawan aku, daripada anak – anak aku dan persekitaran aku..aku cuba tengok dan kemudian aku kaitkan dengan keadaan sekarang ini punya isu..scene ke… apa ke, so, benda itulah dia punya cerita dia. Hanim (Nur Hanim, Penulis katalog pameran coreng) datang dan dia tanya aku, bagus soalan dia…dia tanya aku ini cerita content ke, cerita teknikal?, aku terus cakap teknikal la, bukan content, content di belakang, content ini society la, aku punya pengaulan aku,begitulah…respon daripada masa sekarang, dia ada tajuk, nak close dengan politik punya point ,bagi aku boleh, tak salah, memang boleh…mungkin sekarang aku respon dengan sekarang punya scene kan, dengan surat khabar la, berita la…
Ali:                  ok!, contentnya datang sekali ke ketika hang lukis jorn?
Jorn:               yes!, dan memang aku nak macam itu ali, aku bukan nak kena sketch ikan letak sini..sini…sini…, tak aku memang bukan macam itu ali, dan aku tahulah ada setengah artist macam itu, tapi aku pula bukan macam itu, tak apalah…masing – masing punya style la kan?.
Ali:                 ok, jadi apa kepentingan sketch pada painting pula?
Jorn:               momentum ali, memontum…maksudnya aku tak refer mana-mana sketch dah…sketch itu adalah cara aku nak start momentum sahaja.
Ali:                  tapi idea tu berkembang masa sketch tu la ya?
Jorn:               memang aku bukan jenis refer sketch, sebab aku terus buat besar punya…bila aku start buat sketch aku terus buat besar punya … saja aku nak tengok, aku boleh main tak dengan space, aku ikut sahaja…tapi masa itu memang penat la, kadang-kadang tak jadi dua tiga keping, duduk cari, duduk tengok…
Ali:                  ok jorn, aku nak tanya kat hang ni, artist akan cerita berdasarkan pengalaman dia, melihat situasi, macam cerita pasal coreng ini nak kaitkan dengan situasi semasa, tapi apa benefit nya ?..contohnya jangan cerita tentang jual karya ya, kita cerita tentang orang yang menghargai karya seni, apa benefit pada mereka?
Jorn:               hang spesifik kat aku ataupun hang tuju dekat siapa tu?, maksudnya hang spesifik kat painting aku ni?
Ali:                  dekat hang lah jorn..hahaha
Jorn:               ok ali!..aku tak target orang biasa pun, Even yang aku boleh cakap, coreng ini siri dia memang keras sikit, dia punya colour dia, inilah visual dia, memang keras, memang nak compare dengan siri sebelum ini, ini lagi hardcore sikit, aku buat work bukan untuk yang tak faham, takkan hang nak kata aku salah sebab aku buat benda ini? sebab memang macam tu ali, kalau tanya artist lain pun mungkin ada yang fikir tentang target audien dia, tapi aku target orang yang betul – betul faham art, memang ada orang yang tak faham pun ali.. bukan tak faham pun ali, tapi dia orang akan cakap, ooi apa ini buat painting macam ini. Hang kalau pergi mana – mana show sekarang kan, artist – artist buat work sekarang ini painting dia mesti cantik, painting mesti realist, figure, figuratif macam perfect…ini antara respon aku juga melalui coreng ni
Ali:                  kalau coreng ni dari satu painting ke satu painting adakah ada kaitan sama atau terpisah?
Jorn:               dari segi style memang berkaitlah, dari segi content berkait juga, kalau orang tengok tajuk – tajuk siri coreng ni dia pun dalam circle tulah
Ali:                  Jorn, aku tengok imej dia kembali – kembali kepada benda itu jugalah jorn?
Jorn:               betul!, betul, aku tak nafikan…sebab mungkin keadaan aku kat sini, mood aku, aku rasa aku teringin untuk tukar imejnya tapi tak tahu la…aku hanya menunggu, samada aku tukar tempat ataupun aku keluar dari area ni… aku tahu, aku tahu, benda itu memang aku perlu, tapi masa la…kalau hang perasan macam itu… betulah… dia dalam lingkungan itu sahaja….sebab bagi aku benda ini yang paling close dengan aku…
Ali:                  kali ini medium oil paint ye jorn, sepenuhnya ?
Jorn:               yes…sebelum ini ada oil juga, tapi campur – campur …oil puas hati ali, tapi penat ali. Penat, dengan bau satu hal, kena sabar… Oil ni magic juga tau, bagi aku magic…macam satu part tu tak menjadi, aku tengok kacau betul part ni….jadi aku buat benda lain dulu..tapi lepas seminggu…bila dah kering yang kacau tadi pula best, yang kacau – kacau ini pula menarik…bila kering lain pula rupanya…sebab oil ni hidup...proses dia kecut tu kan, benda itu yang mahal… dia punya sifatnya, hang nak kena faham…dan bagi aku benda itulah yang memenatkan aku bila nak siapkan siri ini…kalau work aku ni guna akrilik, mix sikit ke, mungkin masa buat work coreng ni aku tak demam rasanya…hahaha
Ali:                  ni pameran solo hang yang ke berapa Jorn?
Jorn:               ni pameran solo aku yang ke 9, bulan 8 nanti akan ada satu lagi pameran solo aku kat singapore
Ali:                  Jadi dua kali solo la tahun ni Jorn?..hahaha
Jorn:               a’ah, dua kali, orang nak kata apa, kata la..hahahah,…eh air hang ali
Ali:                  ok john, tq, eh aku pun nak kena gerak ni jorn, nak jumpa anuar (khairul Anuar- penolong kurator Galeri Shah Alam) pula, ada sesi lain plak..hahaha..ok jorn..aku gerak dulu..terima kasih ..assalamualaikum..
(sambil berjalan mengiri aku ke kereta)
John:              waalaikumsalam ali…bila senang mai la lagi…malam besok pameran aku kat taksu ali…hang senang mai la…
Ali:                  ok Jorn, insyallah…



No comments: